Vraag het de notaris – Cillessen

Huh? Cillessen, zie ik je denken? Jasper Cillessen? Dat is toch die keeper van Barcelona (volgend seizoen overigens Valencia) en het Nederlands elftal? Klopt! Waar ik normaal gesproken vragen krijg over testamenten, herstructureringen van B.V.’s en schenkingsconstructies, was de meest gestelde vraag van de afgelopen weken: Wat vind je van Cillessen? Hoort ie in Oranje? Was het een fout van hem in de verloren finale tegen Portugal? Leuk, dacht ik. Daar schrijf ik een stukje over. Weer eens wat anders.

Vooropgesteld, het staat buiten kijf dat het niet makkelijk is voor onze bondscoach. Immers, de met afstand beste keepers in de Nederlandse competitie zijn Onana (Ajax) en Unnerstall (VVV). Maar dit zijn geen Nederlanders, dus deze vallen af voor de selectie van Ronald Koeman. Zodoende de keus voor Jasper Cillessen. Wat voor keeper is dat? Vooropgesteld, van Cillessen mag je niet verwachten dat hij week in week uit punten voor z’n team pakt. Hij blinkt niet uit in z’n reflexen, is niet buitengewoon sterk in hoge voorzetten, niet ontzettend atletisch, geen hoogvlieger in de een-tegen-een-situatie en zeker geen penaltykiller. Maar wat is Cillessen dan wel? Hij is met name solide. Buitengewoon constant. Zelden te betrappen op een blunder. Dus je weet wat je aan hem hebt. En daar houden veel trainers van.

Niet onbelangrijk is ook dat Jasper Cillessen zeker niet de langste keeper is. Waar de algemene gedachte is dat de ideale keeper, als die al bestaat, toch een lengte van minimaal 1.90 meter moet hebben, meet Jasper Cillessen ‘slechts’ 1.85 meter. Wat dit betekent? Om op de treffer van Portugal terug te komen: een keeper van 1.90 meter komt niet alleen 5 cm verder naar de hoek, puur op grond van z’n lengte, maar beschikt meestal ook over iets langere armen. Zo’n 2 cm toch wel. Dus dat maakt het verschil al snel zo’n 7 cm. Genoeg om het schot van Guedes in de finale van de Nations League te keren? We’ll never know…

Om op de eerder gestelde vraag terug te komen. Was het nou een fout van Cillessen? Nee, zeker niet. Hij reageerde tijdig, maar kon er simpelweg net niet voldoende bij. Jasper Cillessen is nou eenmaal geen 1.90 meter en dat weet de bondscoach ook. Hoort Cillessen dan wel in Oranje? Dat is nou net de keus die de bondscoach moet maken: Kiest Koeman voor een keeper met lengte, die wellicht af en toe een steekje laat vallen, maar ook wel eens een ‘onmogelijke bal’ pakt? Of kiest hij voor een wat kleinere doelman zoals Cillessen, die zelden uitblinkt, maar waarvan je zeker weet dat ie geen gekke dingen doet? Tsja, dat is het dilemma voor onze bondscoach. Op 6 september a.s.: Duitsland-Nederland. Ik ben benieuwd.

<< Terug naar overzicht