Vraag het de notaris – De doe-het-zelf-statuten

Deze week alleen al kwam het twee keer voor. Een bespreking met gedreven aspirant bestuurders van een op te richten stichting of vereniging, waarbij het aanstekelijke enthousiasme voor het goede doel of voor de hobby er vanaf spat. De geestdrift is zelfs dermate groot, dat de bestuurders trots de door henzelf opgestelde statuten presenteren. Modelletje gepakt van internet of wat plak en knipwerk van andere statuten. Goed bedoeld en in de heilige overtuiging de notaris alvast een stukje werk uit handen te nemen.

Echter, hoe nobel ook de bedoelingen, in de meeste gevallen zal het de notaris niet helpen. Integendeel, het bezorgt de notaris juist dubbel werk. Hij moet dan namelijk de zelf gemaakte statuten beoordelen als de nieuwe statuten opstellen. Bovendien blijkt in de meeste gevallen, dat als de onderwerpen puntsgewijs behandeld worden in de voorafgaande bespreking, dat men het toch liever nét iets anders wil regelen dan in de zelf gemaakte statuten staat verwoord.

Kortom: het zelf opstellen van statuten voegt doorgaans weinig toe. Die tijd kan beter worden besteed aan het op andere wijze bezig zijn met de stichting of de vereniging. Doorgaans zijn (vrijwillige) handjes namelijk hard nodig!

Meer info: ondernemingsrecht@seydlitz.nl

<< Terug naar overzicht