Vraag het de notaris – De Paarse Krokodil

Regeldruk is een zorgpunt’, zo stelde premier Rutte in 2014. ‘Aanpakken moet, ook op Europees niveau’, zo vervolgde hij in ferme taal destijds. Toenmalig staatssecretaris Wijn stelde zich zo mogelijk nog daadkrachtiger op: ‘We gaan Paarse Krokodillen killen’, zo liet hij een paar maanden later stoer optekenen.

Voor diegenen die niet meer precies weten wat een Paarse Krokodil is, deze was onderwerp in een hilarisch reclamespotje van verzekeraar OHRA. Een meisje wilde haar in het zwembad vergeten paarse opblaaskrokodil ophalen bij de receptie, maar er moest eerst een lachwekkende stapel formulieren worden ingevuld. Sindsdien staat de ‘Paarse Krokodil’ symbool voor een overdreven bureaucratie.

In hoeverre is de bestrijding van deze Paarse Krokodil binnen het notariaat gelukt? Immers, we zijn alweer ruim zes jaar en een paar ‘Kabinetten Rutte’ verder. Nou, sinds 2014 is de notaris geconfronteerd met behoorlijk wat nieuwe wetgeving. Ik noem onder meer het in Brussel bedachte gedrocht van de AVG (privacywetgeving), de recent ingevoerde ‘Meldplicht grensoverschrijdende constructies’ en de WWFT (compleet doorgeslagen wetgeving op het gebied van witwassen). Zo maar een greep.

Maar daar heb ik als cliënt toch niks mee te maken, hoor ik de lezer denken. Nou, toch wel. De tijd dat je naar de notaris ging en de aankoop van je huis notarieel bevestigde met slechts één handtekening, die tijd ligt echt achter ons. Tegenwoordig moet de cliënt tal van verklaringen afleggen, voordat de gang naar het nieuwe huis kan worden gemaakt. Wat te denken van de PEP-verklaring?  De ‘Verklaring inbreng eigen middelen’? Ben je ondernemer, dan graag een UBO-verklaring invullen. O ja, is het energielabel geregeld? En heeft u de formulieren voor de overdrachtsbelasting getekend?

Tsja, op een aantal van deze formulieren zal ik in latere bijdragen terugkomen. Ik zal daarin proberen duidelijk te maken wat de bedoeling ervan is en (nog lastiger) wat het nut ervan is.

Hoe dan ook, is de Paarse Krokodil binnen het notariaat effectief bestreden? Is hij echt gekilled? Nou, nee. Integendeel. De Paarse Krokodil floreert op een notariskantoor als nooit tevoren. In elke hoek van de kamer staat zie je hem staan. Die verdomde Paarse Opblaaskrokodil!!

<< Terug naar overzicht