Vraag het de notaris – Erfbelasting. Alom gehaat. Terecht?

Vraag het de notaris - Frits von Seydlitz - Erfbelasting

Een steeds terugkerende gebeurtenis bij testamentbesprekingen. Zodra de erfbelasting aan de orde komt, volgt een klachtenregen over hoe onrechtvaardig deze belasting wel niet is. Men heeft zo hard gewerkt om wat centjes bij elkaar te sparen en er is al die tijd keurig belasting over betaald. Niet alleen inkomstenbelasting maar ook nog eens Box 3 belasting. En dan moet er bij overlijden over datzelfde vermogen wéér worden betaald? Dubbel gepakt! Schande!

Maar is dat wel zo? Eigenlijk niet. Hoe begrijpelijk en algemeen de frustratie over de erfbelasting ook is, in wezen is het een heel begrijpelijke belasting. De grote denkfout die wordt gemaakt, is dat men de erfbelasting ziet als een ‘dubbele’ belasting. En dat is niet zo. Immers, de erfbelasting wordt niet betaald door de overledene, maar door de erfgenamen. En die hebben nog nooit over dat vermogen belasting betaald! Het is voor de erfgenamen eigenlijk een soort inkomstenbelasting. En daar is weer niemand op tegen. Of vergelijk het met een prijs in de postcodeloterij. 29% kansspelbelasting, maar niemand die daarover klaagt. Vergelijkbaar toch?

Hoe dan ook. Steeds meer landen hebben de erfbelasting (nagenoeg) afgeschaft. Italië, Zwitserland, Portugal en Oostenrijk zijn enkele voorbeelden. Sinds een paar weken past ook de Spaanse regio Andalusië in dit rijtje. Waarom? Vindt men de belasting onrechtvaardig? Nee, het heeft een meer praktische achtergrond. De nieuwe regering van Andalusië hoopt op die manier de meer vermogenden aan te trekken. Die dan het liefst – tijdens hun leven – hun vermogen opmaken aan de Costa del Sol.

Dus: Erfbelasting lijkt op het eerste gezicht onrechtvaardig, maar is alleszins verdedigbaar. Niet mee eens? Verhuis naar Marbella!

Meer info? Maak een afspraak met de notaris
<< Terug naar overzicht