Nou, per 1 januari jl. is het zover. Nederland is het enige land in Europa met een gedifferentieerde overdrachtsbelasting, bestaande uit maar liefst drie verschillende tarieven. Geniaal of knettergek?
Hoe zit de nieuwe regeling globaal in elkaar?
Een starter (dat ben je als je een woning koopt en je nog geen 35 jaar oud bent) betaalt geen overdrachtsbelasting (0% dus). Als starter kan je maar één keer een beroep doen op deze vrijstelling. Het tarief van twee procent geldt als je een woning koopt die je als je hoofdverblijf gaat gebruiken. Alle andere overdrachten (winkels, bedrijfsruimten, vakantiehuizen, beleggingspanden etc.) kennen voortaan een tarief van 8%.
Waarom?
Heel simpel: beoogd wordt om het starters makkelijker te maken en beleggers (met name de ‘huisjesmelkers’) moeilijker.
Maar zal dit op termijn ook blijken te werken? Zullen starters meer kans krijgen op een begeerde woning? Zullen de beleggers afgeschrikt worden door de hogere overdrachtsbelasting? Nee, natuurlijk niet.
Starters kijken wat ze kunnen lenen en gaan dus meer bieden. Gevolg: de prijzen voor starterswoningen gaan omhoog. Maar hebben ze dan geen concurrentie meer van de huisjesmelkers? Zeker wel. Een beetje belegger betaalt lachend die acht procent en berekent die vrolijk door aan hun huurders. Welke huurders? Juist, die starter die maar geen koophuis kan vinden….
Geniaal of knettergek?
Meer info? onroerendgoed@seydlitz.nl