Vraag het de notaris – Slimme Box 3 besparing? Of toch niet?

Waar cliënten over het algemeen het geld waar men recht op heeft, bijvoorbeeld uit de verkoop van een huis, zo snel mogelijk door de notaris op hun rekening gestort willen hebben, is dat de laatste dagen van het jaar plotseling anders. Sterker nog, regelmatig wordt de notaris verzocht om het geld ‘vast te houden’ tot na de jaarwisseling. Waarom? ‘Als het niet op mijn rekening staat, hoef ik er geen belasting over te betalen’, zo wordt geredeneerd. Gedoeld wordt natuurlijk op de box 3 belasting, waarvan de peildatum 1 januari is. Hoe minder geld op die dag op de rekening staat, hoe minder belasting in Box 3 er verschuldigd is.

Eigenlijk een logische redenering. Echter, helaas gaat deze vlieger niet op. Als er geld op de derdenrekening van een notaris is gestort, behoort dit geld tot het box 3 vermogen van degene die er aanspraak op kan maken, aldus een arrest van de Hoge Raad. Dit geldt dus ook bijvoorbeeld voor een door een koper van een huis bij de notaris betaalde waarborgsom.

Dus: heb je recht op gelden die op 1 januari bij de notaris op de derdenrekening staan, dienen deze gewoon te worden opgegeven in box 3.

<< Terug naar overzicht