Vraag het de notaris – Week 4

Week 4

Deze week zijn de volgende twee vragen beantwoord door notaris Frits von Seydlitz en kandidaat-notaris Tiemen van Hassel: ‘Wanneer komt de nieuwe ‘Vraag het de notaris’?’ en ‘Door het aangaan van een samenlevingscontract ben ik toch geregistreerd partner?’

‘Wanneer komt de nieuwe ‘Vraag het de notaris’?’

Allereerst wens ik u namens alle medewerkers van Seydlitz notarissen alle goeds voor het nieuwe jaar. Net opgezocht dat dit gedurende de eerste drie volle weken van het jaar nog kan, dus deze wens is nog net op tijd.

U heeft deze rubriek gedurende de afgelopen weken moeten missen. Het was u al aangekondigd, de oorzaak daarvan lag in de gebruikelijke decemberdrukte, die deze keer eerder begon, langer aanhield en heftiger was dan in de afgelopen jaren. Maar goed, het is inmiddels al weer even januari, dus vanaf deze week kunt u de bijdragen weer verwachten.

Wie we traditioneel ook een goed jaar wensen, zijn de zwerfdieren in Zuid-Spanje. Deze wens zetten wij ieder jaar kracht bij met een donatie aan Triple A in Marbella, een opvanghuis voor zwerfhonden en -katten. Dit jaar zijn we nog een stapje verder gegaan en hebben we als kantoor een hondje, genaamd Sam en een katje, Nina geheten, fictief geadopteerd. Zie bijgaand de foto’s van onze aanwinsten. Voor meer info over hoe dit in z’n werk gaat, zie www.tripleamarbella.org.

‘Door het aangaan van een samenlevingscontract ben ik toch geregistreerd partner?’

In Nederland kennen we 3 officiële vormen van samenleven; trouwen, een geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract. Overigens worden de laatste 2 in veel landen niet erkend.

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn vrijwel identiek, dus dezelfde rechten en dezelfde plichten, daarnaast zijn echtgenoten en geregistreerd partners van rechtswege elkaars (enige) erfgenamen.

Een samenlevingscontract is dus niet hetzelfde als een geregistreerd partnerschap, jullie zijn dus niet elkaars erfgenamen. In het samenlevingscontract kunnen wel bepaalde afspraken worden gemaakt voor het geval 1 van jullie zou komen te overlijden.

Welke vorm van samenleven past het best bij u? Wij adviseren u graag tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek.