Vraag het de notaris – Week 43

Week 43

Deze week zijn de volgende twee vragen beantwoord door kandidaat-notarissen Tiemen van Hassel en Robert Mirck: ‘Kan ik zelf de erfenis verdelen met stickertjes?’ en ‘De bank afgelost. Wat nu?’

‘Kan ik zelf de erfenis verdelen met stickertjes?’


Op huisbezoek bij een wat oudere dame, laat zij mij zien dat zij op haar inboedel, dus de lamp, het schilderij, de antieke vaas, etc., een stickertje heeft geplakt om aan te geven wie het krijgt na haar overlijden. Vanzelfsprekend mogen de erfgenamen de erfenis op voorgestelde wijze verdelen, maar officieel is het plakken van stickertjes niet rechtsgeldig.
Wat wel rechtsgeldig is en wat je zelf kunt doen, is het opstellen van een codicil. Dit is een handgeschreven, ondertekend stuk voorzien van de datum. In een codicil kan je beschikken over kleding, sieraden en inboedelgoederen, maar bijvoorbeeld niet over de auto of over geldbedragen.
Voor de betreffende dame was het nog een flinke klus om alles op papier te zetten, gevolgd door een kopie voor mij, om te bewaren bij haar testament. Zo is het toch nog geregeld.
Meer info? https://www.seydlitz.nl/wp-content/uploads/2018/10/Codicil-Seydlitz-Notarissen.pdf

‘De bank afgelost. Wat nu?’


Verkopers reageren soms verbaasd als de notaris die de overdracht verzorgt hen vertelt dat er nog een hypotheek op hun huis zit. Die is immers toch al lang geleden afbetaald? Zo eenvoudig werkt het dus niet.
Als u een hypotheek heeft en die volledig terugbetaalt, blijft de notariële hypotheekakte bij het kadaster geregistreerd. Om die registratie te verwijderen van uw woning, moet er na aflossing van de bank een aparte notariële akte worden opgesteld waarmee de hypotheek bij het kadaster wordt weggepoetst. ‘Doorhaling’ noemen notarissen dat.
Het is overigens niet altijd verstandig om na aflossing van de hypotheek de akte meteen te laten doorhalen. Als u na aflossing toch nog wat wil lenen bij dezelfde bank, kan daarvoor gebruik gemaakt worden van de ‘oude’ hypotheekakte. Als die dan al is doorgehaald kan dat niet en zult u weer naar de notaris moeten om een hypotheekakte op te laten stellen.

Meer info? Maak een afspraak met de notaris

<< Terug naar overzicht