Vraag het de notaris – Volstorting aandelen ook in bitcoin?

Interessante vraag naar aanleiding van de bijdrage van vorige week, die ging over de volstorting van aandelen. Mag een dergelijk storting op aandelen plaatsvinden in bitcoins?

Interessant. Wat zeker is, is dat de storting ook mag plaatsvinden in een andere geldeenheid dan de euro. Daarin is de wet duidelijk. Wat echter ook duidelijk is, is dat het moet gaan om een ‘geldeenheid’. En daar gaat het – wat betreft cryptovaluta – mis.

Geldeenheid houdt namelijk in dat het moet zijn uitgegeven door een centrale partij (bijv. De Nederlandse Bank) en door enige overheid, die ook toezicht houdt, moet zijn aangeduid als een ‘wettig betaalmiddel’. Dit is het verschil tussen ‘geldeenheden’ en ‘cryptovaluta’, waaronder bitcoins. Deze laatste worden namelijk niet uitgegeven door een centraal orgaan, zijn in geen enkel land een ‘wettig betaalmiddel’ en tevens ontbreekt hat aan een toezichthoudend orgaan.

Conclusie, op dit moment is het niet mogelijk om aandelen vol te storten in bitcoins . Maar wie weet in de toekomst, de wet loopt nou eenmaal per definitie achter op de maatschappelijke ontwikkelingen.

Meer info: ondernemingsrecht@seydlitz.nl

<< Terug naar overzicht